Büyüme Hormonu Eksikliği Tedavisi

BÜYÜME HORMONU EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BHE tedavisi, çocuğunuzun çocukluk çağındaki normal büyüme için gereksinim duyduğu büyüme hormonu verilerek yapılır.

Büyüme hormonu bir proteindir ve o nedenle tablet olarak verilemez (böyle olsaydı çocuğunuzun vücudu bundan yararlanamadan mide sıvısı tarafından parçalanırdı). Bu nedenle tedavi vücudun kendi büyüme hormonu üretimini taklit edecek şekilde, düzenli günlük enjeksiyonlarla yapılır. Büyüme hormonunun dozu çocuğunuzun kilosuna göre doktor tarafından belirlenir.

Büyüme hormonu tedavisi hakkında merak edilenler

Feyza Darendeliler

Çocuğumun Büyüme Tedavisinden Beklentileri Neler Olabilir?

Tedaviye başlandıktan kısa süre sonra çoğu çocukta bir ‘büyümede yakalama’ dönemi görülür. İsminden anlaşılacağı gibi, vücut sanki ‘kaybedilen zamanı’ telâfi edecek hızlı bir büyüme dönemine girer. Bu evre genelde büyüme hormonu tedavisinin ilk yılında görülür. Ardından çoğu çocuğun büyümesi kendi yaşı ve cinsiyeti için beklenen büyüme düzeyine göre normalleşecek, ya da ‘düzene girecektir’. Normal büyümeyi sağlamak için tedavinin sürdürülmesi gereklidir. Çocuğunuz tedavisini keserse büyüme büyük olasılıkla tekrar yavaşlayacaktır.

Çocuğunuzda belirgin bir büyümeye ek olarak başka etkiler de görülebilir. Enerjisi artabilir, motor gelişimi ilerleyebilir ve vücut yağında azalmayla beraber kas gelişimi artabilir.

Çocuğunuzun tedavisine erken başlanması (genelde altı yaş altı olarak kabul edilir) ve sürdürülmesi şartıyla, çocuğunuzun normal yetişkinlik boyuna yaklaşma olasılığı yüksektir. Daha geç yaşta başlanan tedavilerle bile iyi sonuçlar elde etme olasılığı vardır.

Büyüme Hormonu Tedavisi Yaşamımızda Nasıl Bir Yer Tutacak?

İyi haber şu ki, büyüme hormonu tedavisi nispeten basit bir uygulamadır. Çocuğunuza her gün kendi vücudunun doğal büyüme hormonu salgılamasını taklit edecek şekilde, belirlenen dozda deri altına bir enjeksiyon yapılır.

Önceleri enjeksiyonu siz yapabilirsiniz. Ancak çocuğunuz büyüdükçe enjeksiyonu kendisi yaparak kendi tedavisinin sorumluluğunu üstlenebilir. Bu bir çocuğun büyüme ve bağımsızlık kazanma sürecinde önemli bir evredir. Tedavi kısa sürede tıpkı yatmadan önce dişlerini fırçalamak gibi, günlük rutinin normal bir parçası haline gelecektir.

Büyüme Hormonu Tedavisine Ne Zaman Başlamalıyız?

Çocuğunuzun sağlıklı büyüme için yeterli büyüme hormonu salgılamadığı ve bu tedavinin uygun olduğu belirlendiğinde, doktorunuz büyüme hormonu tedavisine başlamayı önerecektir.

Boy kısalığının hızla tedavi edilmesi ve doğal durumun olabildiğince kısa sürede dengeye getirilmesi için büyüme hormonu tedavisine başlanması geciktirilmemelidir.

Büyüme Hormonu Tedavisinin Yan Etkileri Var Mıdır?

Büyüme hormonu tedavisi yalnızca çocukta eksik olan büyüme hormonunu yerine koyduğundan, yan etki görülme oranı çok düşüktür. Ancak doktorunuz sizi bu konuda ayrıntılıı bilgilendirecektir.

ÇOCUĞUMUN KAYDETTİĞİ İLERLEME NASIL İZLENİYOR?

Büyüme İzlenmesi

Büyüme hormonu tedavisinin çoğu sonucunu çocuğun ailesi veya bakıcısı olarak rahatça görebilirsiniz. Çocuğun daha hızlı ve yaşıtlarına benzer bir şekilde büyüdüğünü göreceksiniz. Giysileri ve ayakkabıları küçüldükçe daha sık yenilerini almak zorunda kalacaksınız.

Çocuğunuzun doktoru da her 3 ya da 6 ayda bir boy ve ağırlığını ölçerek büyümeyi izleyecektir. Doktor çocuğunuzun kaydettiği ilerlemeyi hedeflenen boyu gösteren bir büyüme eğrisi üzerinde izleyecektir. Ayrıca her yıl kemik yaşını ölçmek için el radyografisi çekilecektir.

Doktor tüm bu bilgilerden yararlanarak tedavinin ne kadar etkili olduğunu ve doz ayarlaması gerekip gerekmediğini belirleyecektir.

Büyüme Eğrileri

Çocuğun doğumdan 18 yaşına dek büyümesini izlemek için boy ve ağırlık eğrileri kullanılır. Kız ve erkek çocukları için ayrı eğriler kullanılır.

Doktorunuz size büyüme eğrisi ile ilgili bilgi verecektir. Çocuğunuzun büyümesini büyüme eğrisi üzerinde izlemek, ne kadar büyüyüp geliştiklerini görebildikleri için onlara tedaviyi sürdürme motivasyonu da sağlayabilir.

OLUMLU BEKLENTİLER

Erken ve sürekli tedaviyle BHE olan çocukların normal yetişkin boya ulaşma şansları yüksektir. Ayrıca bu temel hormonun yerine getirdiği başka önemli işlevlerden de yarar göreceklerdir.

Bu arada, kısa kalmanın fiziksel ve duygusal zorluklarını en aza indirmek için siz de pratikte çeşitli adımlar atabilirsiniz. Bu, tedavinin gözle görülebilir bir fark yaratmasını beklerken bir yandan da çocuğunuza yardımcı olacaktır.

Unutmayın:

  • BHE, büyüme hormonuyla başarıyla tedavi edilebilir.
  • Tedavi ne kadar erken başlarsa, sonuçları o kadar iyi olur.
  • Boy kısalığının giderilmesi özgüveni de attırabilir.
  • BH ile tedavi kas geliştirilmesine ve vücut yağlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Yalnız değilsiniz! Sorularınız ve endişeleriniz için her zaman sağlık uzmanlarınıza danışınız.
  • Çocuğunuz büyüme hormonu tedavisinin yan etkilerini görürse derhal hekiminize ya da sağlık uzmanınıza başvurunuz.
Önceki sayfa
Büyüme Hormonu Eksikliği