Merhaba sevgili anneler, babalar, veliler.
Ben Dr. Olcay Evliyaoğlu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim dalından
Öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum sitemizi ziyaret ettiğiniz için.
Ben bugün sizlere tiroid hormonlarından bahsedeceğim, büyüme üzerine olan etkisinden kısaca söz edeceğim.
Tiroid hormonları çocuklarımızın hayatı boyunca mutlaka normal düzeyde olması gereken hormonlar. Hayatın çeşitli dönemlerinde farklı etkileri var.
Özellikle anne karnındayken ve yeni doğan döneminde ilk 3 yaşta beyin gelişimi devam ettiği için tiroid hormonları mutlaka bu dönemde normal olması gerekiyor.
Bu dönemde biliyorsunuz topuktan yeni doğan döneminde TSH taramaları yapılıyor. Bu taramalar sonunda eğer bir tiroid hormonu eksikliği varsa hemen tiroid hormonu tedavisinin başlanması gerekiyor. Bu döneme özellikle dikkat etmenizi istiyorum çünkü eğer tiroid hormonları olmazsa normal beyin gelişimi olamaz. Bu kadar birbiri ile bağlantılı bir durum. Bu nedenle erken tanı alır ve tedavi edilirse çocuklar tamamen normal olabilecekken tedavi edilmezlerse de ileri derecede zeka geriliği ile karşımıza çıkabilirler. Birincisi bu.
İkincisi daha sonraki dönemdeki tiroid hormonu eksikliği 3 yaşından sonra karşımıza büyüme geriliği diye çıkabilir. Tabii büyüme birçok etkenin ortaya girmesi ile oluşmakta, sağlıklı bir çocuk büyümekte herhangi sağlıktaki bir sorun büyümeyi engellemekte.
Büyüme geriliğine sebep olabilecek en sık gördüğümüz endokrin hastalıkta tiroid hormon eksikliği.
Bu dönemde de tiroit hormonlarının normal olması gerekiyor normal büyümenin sağlanabilmesi için. Tiroid hormonları sadece büyüme üzerinde de etkili değil aslında bütün metabolizmamızı etkiliyor. Tiroid hormonu eksikliği olan bir çocukta büyümenin durması dışında okul başarısında azalma, halsizlik, soğuğa tahammülsüzlük gibi bulgularda ortaya çıkabilir. Bu nedenle böyle bulguları olan çocuklarımızın da mutlaka doktora gitmesi ve tiroid hormonlarının kontrol edilmesi gerekir. Tiroid hormonlarının normal düzeyde olması gerekiyor; eksikliği kadar fazlalığı da istemediğimiz bir şey. Fazla olduğu zaman da ateş basması, çarpıntı gibi metabolik hızın artmasına bağlı bulguları görebiliyoruz. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için genel vücut sağlıkları çok önemli; beslenmeleri, uykuları, hareketleri ve birlikte çalışacak normal düzeydeki hormon düzeyleri.
Hepinize sevgiler.