Büyüme Hormonu

NASIL BÜYÜRÜZ?

Çocukların büyümesi üç dönemde oluşur:
Süt çocukluğu   Çocukluk  Ergenlik

İlk dönem olan süt çocukluğu, yaşamın ilk iki yılını kapsar. Çocuklar en hızlı bu dönemde büyürler. Bu dönemde büyümenin büyük ölçüde beslenmeden etkilendiği düşünülmektedir.

İkinci dönem, 2 yaşından ergenliğin (puberte) hemen öncesine kadar olan çocukluk dönemidir. 2-4 yaş arasında çocuklar 7-8 cm/yıl; 4 yaşından ergenliğe kadar 5-6 cm/yıl hızında büyürler. Bu büyüme büyük ölçüde büyüme hormonu (BH) üretimiyle kontrol edilir. Aileler ve doktorlar çocuğun normal büyümediğini genelde 2 yaş civarında fark edip araştırmaya başlayabilirler.

Ergenlik döneminde genelde kızlarda 10-11, erkeklerde 13-14 yaş civarında bir büyüme patlaması yaşanır. Bu büyüme vücuttaki büyüme hormonuyla beraber cinsiyet hormonlarının etkisiyle gerçekleşir. Ergenliğin ve beraberinde gelen büyüme hızlanmasının tam zamanlaması çocuktan çocuğa değişir.

Büyüme bu üç dönemde normal bir şekilde gerçekleşirse, çocuğunuzun yetişkinlikteki boyu ve ağırlığı ailenizde görülen boy düzeyleri ile benzerlik gösterir.

BÜYÜME HORMONU NEDİR?

Büyüme hormonu, beynin alt kısmında yer alan ve küçük hücrelerden oluşan bezelye büyüklüğündeki hipofiz bezinde doğal olarak salgılanan bir maddedir.

Büyüme hormonu vücut genelindeki dokuların büyümesini uyaran bir hormondur. Bazı etkileri direkt büyümeye, bazıları da yine büyüme sürecinde rol alan diğer yollara yöneliktir. Çocukluktaki normal büyümenin düzenlenmesinde temel rol oynar.

Büyüme hormonunun yalnız çocukluk çağında değil, tüm yaşam boyunca vücudun işleyişi üzerinde başka önemli etkileri de vardır. Vücudun karbonhidratları, yağ ve proteinleri nasıl işlediğinin yanı sıra, sahip olduğumuz enerji düzeyini de etkiler.

Sonraki sayfa
Büyüme Hormonu Eksikliği