BH Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Prof. Dr. Feyza Darendeliler
Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı

Eğer çocuğunuzun boyu kısa ise, tetkik edildikten sonra doktor BH tedavisi başlanmasına karar vermişse tedaviye ne kadar erken yaşta başlanırsa tedaviye yanıt daha iyi olur. Yani kazanılan boy daha çok olur.

BH her akşam yatmadan önce deri altına kalem enjektörlerle yapılır. Küçük çocuklara ebeveynler, daha büyük çocuklar kendileri yapabilir.  Bu konuda doktor veya hemşireler size eğitim vermektedir.

BH tedavisi ne kadar sürer? Başlama yaşına göre değişmekle beraber kemikler kapanıncaya kadar yani kemik yaşı kızlarda 13-14 erkeklerde 15-16 olana kadar devam eder.

Amaç çocuğunuzun boyunu hedef boyuna yani anne-babasından beklenen boya ulaştırmaktır.

BH tedavisinin kullanılan doz aralığında yan etkileri veya istenmeyen etkileri nadirdir.

Tedaviye başladığı zaman çok nadiren alerjik reaksiyon görülebilir. Bunun dışında ilk haftalarda nadiren baş ağrısı, kusma ile kendini belli eden idyopatik intrakraniyal hipertansyon denilen bir durum gözlenebilir.  Bu durumda derhal doktora müracaat edilmesi gerekir. BH tedavisine 4 hafta kadar ara verilir ve daha sonra yarı dozda başlayarak tekrar başlanır.

Bunun dışında BH tedavisi ile gelişen hızlı uzamaya bağlı skolyoz (bel eğriliği) artışı olabilir. Bu tedaviye bağlı değil hızlı uzamaya bağlıdır.  Tedavi kesilmesini gerektirmez. Ortopedi uzmanı ile değerlendirme yapılır.

Uzun dönemde altta yatan bir neden yoksa şeker hastalığına veya tümör oluşumuna veya tümör nüksetmesine neden olmaz.

BH tedavisi doktor reçetesi ile uygun dozda verilip güvenirliği izlendiği sürece istenmeyen etkisi son derece azdır.